Спекулира се с темата за цената на водата. Това каза

...
 Спекулира се с темата за цената на водата. Това каза
Коментари Харесай

Нанков: Спекулира се с темата за цената на водата

 Спекулира се с тематиката за цената на водата. Това сподели министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков по време на взаимно съвещание на Комисията по околната среда и водите и на Комисията по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.
По думите му във ВиК бранша са съсредоточени големи активи. „ Имаме над 90 000 км е ВиК мрежа. Това са 240 автомагистрали като „ Тракия “, бе безапелационен Нанков. Отделно сме имали над 5000 резервоара, 3000 помпени станции, над 90 пречиствателни станции и още 6000 водоизточника в употреба.

„ Тази инфраструктура би трябвало да се поддържа в редовност 24 часа през цялата година. Секторът трябваше да бъде реформиран. Един от най-недофинансираните браншове е този на ВиК ”, бе безапелационен той. Според него нашата страна е и рекордьор по загуба на води и то освен в Европейски Съюз. Друг голям проблем е концентрацията на население в някои от по-големите обитаеми места. Пречка се оказва и обезлюдяването на дребните обитаеми места, защото доста малко хора живеят там, а водопреносната мрежа е голяма.

Той обясни, че през сегашния програмен интервал вложенията се базират на нов метод - бенефициентите да бъдат ВиК сдруженията и да се финансират част от вложенията.

В 16 от областите с запас към 1,5 милиарда лв. ще се построяват пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, колектори, водопроводи, помпени станции, т.е. цялата нужна ВиК инфраструктура. Очаква се при започване на 2018 година да започват тръжните процедури за избор на реализатор.

Министърът сподели още, че ще бъдат препоръчани нормативни промени, с които най-бедните групи от популацията да получават безплатния най-малко водно количество по сходство на енергийните помощи.

Всеки има право да стачкува, само че е забавно по какъв начин виждаме в един и същи ден в едно обитаемо място претенции за финансов запас за ВиК инфраструктурата и проведен митинг против покачването на цената, разяснява той по отношение на повишаването на водата в 14 града в страната. Нанков означи, че качествената услуга коства пари и това би трябвало да бъде ясно.

Нанков означи, че множеството ВиК оператори са поискали по-големи нараствания на цената, само че гладко във времето.

" Повечето " шокови " поскъпвания се дължат на нормативни промени още от 2015 година Факт е, че огромната част от обществото не е било осведомено, огромната неточност може би е и на локалните ВиК оператори и общинските управления, защото тези бизнес проекти са минавали през публично разискване ", разяснява Нанков.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР